Tips voor het decoreren met geïllustreerd behangpapier

Behangontwerpster Sian Zeng geeft ons vier wijze tips voor het stylen met behang met motief.
Eerst nodigde ze ons uit in haar dromerige appartement in Greenwich. Nu onthult de Londense ontwerpster hoe je geïllustreerd behang prachtig kunt verwerken in elke ruimte. Blijf scrollen om Sian Zeng’s top tips te lezen en een aantal van haar prachtige ontwerpen te bekijken.

  1. Test voordat je je vastlegt

Volgens Zeng is het uittesten van een staaltje behangpapier de beste manier om te begrijpen hoe een ontwerp eruit zal zien in een specifieke ruimte, onder verschillende lichtinvallen, en zal werken met je algemene inrichting.

„We raden altijd aan een behangmonster te kopen voordat je je vastlegt op een volledige behangaankoop. Idealiter moet u een volledig patroon repeat monster te verkrijgen, en test het op de beoogde muur om de volledige patroon schaal en geschiktheid te krijgen.“

  1. Overweeg decorstijlen en meubilair
    Een blik op Zeng’s prachtige Hua Trees Mural in een blozende tint.

Als vuistregel kiest Zeng behang met subtielere designs voor drukke ruimtes met veel meubels, en gedurfdere, meer ingewikkelde designs voor ruimtes met weinig meubels, zodat de muur het belangrijkste kenmerk wordt.

Om klanten te helpen bij het visualiseren van de vele manieren waarop haar behang kan worden gebruikt, heeft ze op haar website een Inspiration Room gecreëerd. „Ik vind het zo inspirerend en nuttig om te zien hoe anderen onze behangontwerpen in hun huis hebben verwerkt“, legt ze uit.

  1. Let op de hoekmaten
    Zeng richtte haar eigen woonkamer in met haar Seasons Winter Snowdrift print. Ze koos voor dit dessin in de woonkamer omdat ze een minimaal patroon wilde dat goed zou passen bij de meubels of planten die ze in huis wilde halen. Ze was op zoek naar een patroon dat gemakkelijk is voor het oog, en een die de ruimte nog steeds laat ademen.

Een van de grootste fouten die mensen maken is ervan uit te gaan dat de hoeken van hun kamer absoluut verticaal zijn. Dat is echter nauwelijks het geval. „Als je je behang vanaf een hoek zou ophangen, zal je papier hoogstwaarschijnlijk scheef lopen,“ zegt Zeng.

Om dit te voorkomen, stelt ze voor om het behang in het middelpunt van de kamer – of in het midden van de muur – aan de muur te bevestigen en naar de hoeken toe te werken. „Eerst moet je een verticale lijn trekken om te beginnen met behangen. Gebruik een waterpas en een potlood en markeer elke 150 mm van de bovenkant van de muur tot de onderkant,“ legt ze uit.

  1. Vergeet onderhoud en verzorging niet
    Een close-up van het behang Seasons Winter Snowdrift van Zeng.

Nadat je je behang goed hebt geplaatst, raadt Zeng aan om er Polyvine Decorator’s Varnish overheen te doen, dat zorgt voor een extra beschermlaag tegen elementen die het papier na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Zodra de vernis volledig is uitgehard, kunt u het papier met een licht schrobben met een zeepsponsje schoonmaken. Zorg er echter voor dat u de muur nooit met water doordrenkt. Vermijd behangpapier in badkamers die in direct contact staan met water en gebruik het niet als uw ruimte extreem vochtig is.